Witaj na blogu w pełni poświęconym płytom indukcyjnym. To nowe miejsce w którym znajdziesz opinie, porady i nowości z rynku kuchni indukcyjnych w Polsce i na świecie.
Doświadczenie i wiedza od 2008 roku
Od roku 2008 jesteśmy jedynym profesjonalnym serwisem internetowym poświęconym w pełni płytom indukcyjnym. To my jako pierwsi doradzaliśmy Polakom w wyborze odpowiednich urządzeń.
Dostarczamy podstawowej wiedzy na tematy związane z poszczególnymi modelami płyt indukcyjnych, ich montażu oraz podłączenia.
Rzetelnie informujemy o wadach i zaletach indukcji oraz przedstawiamy produkty od największych producentów na naszym rynku.
Twoje pytania, nasze odpowiedzi
Jesteśmy dumni z naszej społeczności. Każdego dnia zadajecie nam dziesiątki pytań na które odpowiadamy najlepiej jak możemy.
Jeśli szukasz najlepszej płyty indukcyjnej, masz problem z jej instalacją lub Twoja kuchnia odmawia posłuszeństwa- jesteśmy tu by Ci pomóc!
Czytaj więc naszego bloga i zadawaj jak najwięcej pytań. Kochamy na nie odpowiadać!
Witam. Niestety zepsuła nam się płyta indukcyjna, działała tylko 5 lat. A teraz zaczynam wierzyć w zmowę producentów – słabe podzespoły, przepalające się druciki itd. Ponieważ okazało się, że naprawa byłaby bardzo kosztowna, zdecydowaliśmy się kupić nową. Proszę o pomoc:
Która płyta dotrwa do końca gwarancji i nie zepsuje się nam zaraz po jej skończeniu? A inaczej, które płyty najrzadziej wymagają naprawy?
Którą płytę lepiej kupić: z podłączeniem do siły, czy ze standardowym podłączeniem? (W kuchni mam siłę, więc możemy wybierać)
Z góry dzięki za rady:)
Jaka to była płyta, jaki producent?
Witam. Odpowiedź na Twoje pytania jest niestety niemożliwa. Trudno polecić płytę indukcyjną i zapewnić, że nie zepsuje się zaraz po upływie okresu gwarancyjnego ;)
Co do podłączenia, to proponuję wykorzystać tzw. „siłę” jeśli już jest w kuchni. O podłączeniu płyty tutaj.
witam ja ,już jestem w trakcie załatwiania formalności z elektrownią na trzecia fazę ,ale cały czas nurtuje mnie pytanie jaką kuchenkę kupić z płytą indukcyjną
Witam. Najważniejsza jest ilość stopni mocy, najlepiej w przedziale od 60 st.C do ok. 120 st.C. Z wyższych mocy może być tylko booster. Płynnej regulacji nie robią chociaż można. Lepiej kupić produkt markowy (wytrzyma dłużej). Najlepiej 2 pola grzejne, ale mogą być 3 (dla wymagających gotowaczy). Przez 22 lata tylko raz widziałem jak mama gotowała na 3 palnikach na 4 nigdy. Można by było zmniejszyć średnice garnków. Teraz jak chcę zrobić kawę w mojej kawiarce (7 cm. średnicy) to muszę postawić obok garnek z wodą i wtedy grzeje. Pozdrawiam.
Witam serdecznie, jestem zainteresowana kupnem płyty indukcyjnej Electrolux
EHI6540FOS. W bloku mamy instalację 1-fazową i tu moja wątpliwość, czy korzystanie z płyty będzie bardzo odbiegać pod kątem wydajności od sytuacji podłączenia jej pod instalację 3-fazową? Może możecie Państwo polecić inny model indukcji, przy którym nie będzie większej różnicy w wydajności w zależności od instalacji, do której jest podłączona płyta? Pozdrawiam, BŁ
Jak zdobyć informacje na temat numerów katalogowych części elektronicznych płyt indukcyjnych ? Jak nie wszystkich, to na przykład tylko polskich Amica ?
Witam. Jestem na etapie zakupu mojej pierwszej płyty indukcyjnej, nie mam więc doświadczeń z jej używania. Moje pytanie: czy funkcja automatycznej ochrony przed wykipieniem np. SmartSense firmy Gorenje z sensorem w pokrywce garnka, czy SenseBoil Electrolux-a sprawdza się w codziennym użytkowaniu przez długie lata? I czy warto dopłacać do tej funkcji przy zakupie płyty? U nas emerytów mało się gotuje, ale też chcemy by było to bezpieczne