Poniżej znajdziecie opinie użytkowników, którzy mają w swojej kuchni płytę indukcyjną.
Sami możecie tez dodawać opinie, korzystając z formularza zamieszczonego na dole strony. Chętnie odpowiemy na pytania zamieszczone w komentarzach. Życzymy radości z korzystania z płyty indukcyjnej!
Jeśli jesteście na etapie wybierania płyty indukcyjnej do Waszej kuchni, polecamy lekturę naszego aktualnego rankingu.
Polecam to uzadzenie. Ja mam plyte mastercook i jest zaj….sta. Moja dziewczyna nawet zaczela gotowac w kuchni. Ja zaplacilem ponad 3 tysiace w Euro RTV ale bylo warto i podobno to jedna z najlepszych plyt- tak mowil sprzedawca. Nigdy nie wracam do gazowki. Krzysiek.
Witam. Od 2 miesięcy jestem posiadaczką płyty indukcyjnej 4 palnikowej i jestem zachwycona. Każdy powinien korzystać z takigo czegoś. Mam pod spodem elektryczny piekarnik i to jest idealna kombinacja. Aha, mam model Mastercook IDE64ZS.
Polecam!
Ja mam plyte whirlpol ACM 707 BA ? E 08, taki jest model na kartonie. Wczoraj sasiad pomogl mi to zamontować i kolacja była już z tej płyty. Fajna sprawa. Nasza byla troche droga, bo prawie 2 i pół tysiąca, ale pod spodem mamy star piekarnik elektryczny, wiec wszystko możemy teraz gotować (i szybko). Polecam płytę indukcyjną.
W zeszłym roku zakupiliśmy z mężem płytę indukcyjną i jestem z niej bardzo zadowolona. Jeśli ktoś się zastanawia nad ceramiczną albo indukcyjną- polecam indukcyjną. Mam doświadczenie z jedną i drugą, bo córka ma ceramiczną. Polecam indukcję!
Z.
Mamy w domu dwie płyty indukcyjne, bo mamy małą kuchnię w piwnicy. Odpowiednie garnki do kuchni są ważne, ale poza tym to najlepsze co nas spotkało (po beznadziejnej pralce whirlpool i lodówce, która cieknie). Polecam takie płyty do kuchni.
Ja polecam zakupy w euro rtv agd- tam mają dobry wybór. Albo można znaleźć co nam odpowiada i potem kupić na allegro- jest taniej.
Nowoczesna kuchnia to wcale nie mój styl. Ja tam wolę drewniane gabloty i gazową kuchnię. A to, że jest tańsza i ekologiczna to bujda. Przecież taka płyta kosztuje z 10tys a normalna tylko 2.
Właśnie przymierzam się do kupna płyty indukcyjnej. Myślę, że wybiorę Mastercook. Jak tylko mąż ją zamontuje- zdam relację.
Krystyna.
Naszą płytę kupiliśmy niedawno w jednej z sieci handlowych. Zapłaciliśmy jedyne 1699 złotych za płytę 4-polową. Póki co, jesteśmy z niej bardzo zadowoleni, chociaż garnki trochę drogie.
Ja miałem kiedyś Whirpoola… zepsuła się po 2 miesiącach. Do tego problemy z gwarancją w Media… od tamtej pory mam tylko zwykłą kuchenkę gazową.
zosiasamosia masz juz ja dosc dlugo,jak wiec wygladaja Twoje rachunki za energie elektryczna? sa duzo wieksze? bo w koncu jest ona na prad.
ja zamiarzam taka kupic a do tej pory uzywalam gazowej
czy indukcyjna zdaje egzamin?
Od 12 listopada 2010 jestem szczęśliwym posiadaczem płyty indukcyjnej firmy AMICA PI6509L. Koszt to jedyne 1399 zł. Jedyne dlatego, że do tej pory używałem płyty ponoć super firmy BOSCH za, którą dałem niemal 2500zl w 2007 roku (elektrycznej-ceramicznej) i miałem z nią wieczne problemy z zawieszaniem się na pół dnia z powodu… no właśnie nie wiem jakiego;-) Ps. czajnik SOILITAIRE firmy BOSCH, za który również w 2007 roku zapłaciłem 459zł, po dwóch latach wylewał wodę na prawo i lewo! BOSCH G… WORT!
Ja wzięłam płytę na raty w sieci Avans i jestem zadowolona.
chcę kupić płytę indukcyjną, zastanawiam się jaka firma byłaby najlepsza, no i oczywiście, żeby w. razie czego z serwisem nie było kłopotu
zastanawiam sie jaka kupic plyte jestem przekonana do indukcji ale kupie w sklepie nie przez internet to trzeba,dotknac i w sklepie zawsze dobrze doradza ,jutro ide kupic…
Witam. Ja mam indukcje elektroluksa trzeci rok.Kosztowała kupę kasy. Na gwarancji zepsuła się raz a po, już 3. Pierwsze dwie naprawy kosztowały mnie w sumie 500 zł, ostatnia 80 zł bo technik naprawił na miejscu. Uważam to za beznadziejny wynalazek. Przy garach trzeba stać na baczność bo chwila nieuwagi i przypalone. Ktoś powie, żeby zmniejszyć siłę. Jak zmniejszę to na patelni nic się nie dzieje. Doszłam do wniosku, że gaz najlepszy. Zresztą wszyscy moi znajomi kucharze twierdza to samo. W żadnej profesjonalnej kuchni nie ma indukcji. Tak mówią.
Ja używam indukcji od 1,5 roku.Do tej pory,jestem bardzo zadowolona.Przedtem miałam ceramiczną płytę AMICA.Nie była najgorsza ,do końca działała,jednak po 5 latach przepaliła się grzałka największego pola.Indukcja jest oszczędniejsza.Przeciętnie między ceramiczną ,a indukcją u mnie oszczędnośc prądu wyniosła od 100 do 150 KW.Nie jest to może dużo,ale zawsze coś.
Sygnalizuje jak garnek jest poza polem lub czasem jak ją przecieram zostawię na chwileczkę ścierkę ,wtedy się wyłącza.Nie wiem,czemu kupujecie takie drogie płyty?
Moja TEKA kosztowała niecałe 1500zł.
Drogie wcale nie musi oznaczac,że jest lepsze.Przekonałam się już o tym używając różnych urządzeń.Telewizor FUNAI działa już od 20 lat,a wieża SONY po miesiącu padła.
Czytam te opinie o płytach indukcyjnych i śmiać mi się chce. Niektórym tak trudno przekonać się do indukcji. Dobra płyta indukcyjna to wspaniały wynalazek, trzeba tylko nauczyć się na niej gotować. Tym którzy właśnie zamierzają ją kupić gorąco polecam. Ja mam 4 lata. Wtedy były dużo droższe ale nie żałuję że kupiłam. W tym roku poleciłam ją mojej córce i też jest zadowolona. Stwierdzam, że rachunki za prąd nie są duże. Porównuje z sąsiadką , która ma płytę ceramiczną i ciągle oszczędza prąd, to ja zawsze płacę mniej.
Margi, zapewne masz rację, iż w restauracjach nie ma indukcji. Moja znajoma ma sporą restauracje i też mają ogromne palniki na gaz ale! Dom to nie retauracja… u rodziców jest gaz i jest OK, ja miałam płytę ceramiczną – nieporozumienie, teraz robię aneks w salonie i nie wyobrażam sobie żebym miała tam coś innego niż indukcja. Aneks kuchenny z kuchnią gazową to dopiero dyskomfort (pod każdym względem). Pozdrawiam!
margi.. z mila chcecia wybralabym gaz..ale nie kazdy ma taka mozliwosc:> nie ma u mnie w bloku podlaczenia na gaz.. mam obecnie plyte elektryczne ceramiczna i masakra.. nagrzewa sie strasznie a jak cos wykipi albo nie daj moze bylo na palniku to smrod nie mowiac o brudzie ktorego sie nie da doczyscic.. wolalabym gaz ale w takim wypadku kupie indukcje na 100 % bo zmieniam sprzety..
@Margi – Opowiadasz bajki. Najpierw naucz się obsługiwać, a później się wypowiadaj, bo wprowadzasz ludzi w błąd!
Płytę posiadam od roku czasu. Kupiłem na Allegro (nowa) u wiarygodnego i uczciwego sprzedawcy -novi_phu.
Po około 10 miesiącach płyta płyta została wymieniona na gwarancji pomimo jak się okazało błahostki. Przyjechał kurier, przywiózł nową, a zabrał starą.
Cała operacja trwała dwa dni, po to, żeby użytkownik nie miał przerwy w gotowaniu oraz ku zadowoleniu. Niesamowity sprzedawca !
Kuchenka używana jest razem ze starymi emaliowanymi garnkami z Olkusza.
Gotowanie przebiega zdecydowanie szybciej w porównaniu z innymi rodzajami kuchenek.
O gazie się nie wypowiadam, miałem od zawsze i nie chcę mieć z nim więcej do czynienia !
Rachunki za energię? Oczywiście, że wzrosły, to naturalne. Przecież kuchenka nie jest na korbę, trzeba jej dostarczyć energię żeby działała.
Jednak nie jest to wzrost zwalający z nóg czy przyprawiający o palpitacje serca. Generalnie zużycie energii zawsze było stosunkowo niskie, w granicach do 100 złotych. Ostatni rachunek zapłaciłem dwa tygodnie temu – 79,70 groszy. Poprzedni nieco ponad 80 złotych (Oczywiście za 2 miesiące)
Tak więc biorąc pod uwagę średnią z ostatniego roku oraz z okresu posiadania kuchni gazowej, rachunki są wyższe o około 7-9 złotych.
Co zyskałem? Czystą kuchnię, wygodę, bezpieczeństwo, brak smrodu.
Nic się nie przypala ! Można gotować mleko nie stojąc ciągle i nie wpatrując się czy za moment nie nastąpi katastrofa.
To samo dotyczy przygotowywania pozostałych potraw.
Można by było pisać wiele, niestety nie mam teraz na to czasu.
Wady? Hmm, pewnie są, ale póki co nie zauważyłem. Jestem bardzo zadowolony z zakupu i NAPRAWDĘ, polecam !
Na koniec dodam, że prądu nie da się oszukać, a gaz tak.
Myślicie, że dostarczany do mieszkań gaz jest w pełni wartościowym paliwem? Bzdura ! Wiele się mówiło, pisało i czytało o „uszlachetnianiu” tego paliwa. Jest przede wszystkim nie kaloryczny, a więc zużycie dodatkowo wzrasta. W przypadku prądu, czegoś takiego….nie ma !
a jak często gotujesz skoro rachunki masz tak niskie wiadomo ze prad jest dosc drogi kuchnia wiadomo musi swoje pobrac przy maksymalnym poboze moze byc to nawet 7,4 kw więc nie wiem jak to mozliwe zeby były tak niskie. Równiez zasdtanawiam się nad indukcją ale boje się wzrostu rachunków już teraz płacę 120-130 zł a jak dojdzie indukcja to nie wiem za gaz na dwa miesiace płacę 40 zł wiec chyba moje obawy są uzasadnione
jestem w trakcie aranżacji kuchni spodobał mi się pomysł zmiany kuchni gazowej na płytę indukcyjną. gotuję dużo i zależy mi na szybkim przygotowaniu posiłków boję się jednak kosmicznego wzrostu rachunków za energie licze się z tym że będzie więcej ale o ile? jak to wychodzi przeciętnie w porównaniu z gazem?
witam miałem płytę indukcyjną elektroluxa walczyłem z servisem ciągle naprawa tak przez trzy miesiące aż w końcu oddali pieniądze wiecie jak to jest byc na nowym mieszkaniu i nic nie można ugotować masakra, ale wracając do tematu mając kasę poszedłem i kupiłem nową mastercooka i dzisiaj zgłosilem reklamacje znowu strzeliła prąd juz sprawdzali wszyscy, teraz zastanawiam się nad garnkami chociaż tez mam drogie do płyty indukcyjnej może ktoś mi doradzi jakie są najlepsze i czy to może być wina garnków??? będe wdzięczny za porady ..
Witam, mam pytanie żona ma problemy z zagotowaniem na indukcyjnej kuchence mleka. W garnku zwykle przypala się na dnie. Czy musi być specjalny garnek cz y inny patent?
Pozdrawiam
Do kuchenki indukcyjnejnie musza byc wcale drogie,”wypasione”garnki.Jesli beda nieodpowiednie,kuchenka sie nie zepsuje,najwyzej nie bedzie ich podgrzewac.
Co do wypowiedzi Marka?Czy mleko przypala sie tylko na kuchence indukcyjnej?Proponuje stary sprawdzony sposob-zagotowac w garnku odrobine wody i dopiero wlac mleko.
A,w swojej wypowiedzi ”zjadlam” slowo ”nie”.Poprawnie-”nie musza byc…garnki”.
Witam.. od5lat uzywamy plyty indukcyjnej,
elektorluxu,jest szybsza od gazowej i ceramicznej, mozna tez ustalic czas potrzebny do gotowania. Wszystko dziala bez zazutu i rachunki przez to ze wszystko sie szybciej gotuje nie sa wysokie.
Marek, do gotowania mleka na płycie indukcyjnej tez masz specjalne garnki (takie jak do gotowania mleka na gazowej. W zwykłym garnku nie da rady
Do indukcji muszą być specjalne garnki. Płyta indukcyjna jest chyba najlepszym rozwiązaniem, gdyż jest bezpieczniejsza od ceramicznych i gazowych, wygodniejsza w czyszczeniu, a przede wszystkim akcesoria są tańsze od ceramicznych. Sam posiadam Boscha i ta płyta jest rewelacyjna.
UWAGA NA PŁYTY INDUKCYJNE AEG!! Co mają ze sobą wspólnego DreamLiner z płytą indukcyjną AEG? Dość wiele
1) imponujący design wskaźników
zdjęcie: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fdcf1b3193c0ba04.html
2) jest dla bogatych, którzy mogą kupować nową płytę po każdym obiedzie, albo dla tych, którzy nie muszą z tych sprzętów korzystać.
Kupiliśmy płytę indukcyjnę AEG (oczywiście oryginalną, made in German, faktury mogę przesłać) miesiąc temu. Dopiero drugi raz jej użyliśmy i boimy się zrobić to ponownie, ponieważ po gotowaniu zostają wżery!!
Zdjęcia: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0fc9b246ed18feb3.htmlSerwis
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/caef6c75f2d64629.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0b598662bfcc0112.html
W polskiej centrali Electrolux Poland Sp. z.o.o. (AEG zostało kupione przez Electroluxa, źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/AEG_(koncern)) NIE PRZYJĄŁ REKLAMACJI!
Cytuję maila: „[…] wystarczy, żeby ziarenko cukru, kropla zupy, cokolwiek było na płycie, a Pani postawiła garnek (i coś takiego może powstać!!) […] Nie jest to z winy fabryki, a jedynie użytkownika. Takie uszkodzenia nie podlgają naprawie/wymianie w ramach gwarancji.”
Dla uwiarygodnienia sytuacji, podaję maila, dzięki któremu można się z nami skontaktować: możemy przesłać więcej zdjęć, filmików, faktury, a nawet udostępnić „płytę” do wglądu. Mail: adrian1314@interia.pl
Przestrzegamy wszystkich potencjalnych użytkowników przed kupnem płyt indukcyjnych AEG. Nie da się z nich najwyraźniej normalnie korzystać, a każde gotowanie to stres, że zniszczy się jeszcze bardziej! Mamy wielu znajomych, którzy dużo wcześniej za połowę ceny kupili „chińską płytę” i na nic takiego się nie skarżą, więc po co przepłacać?
Witam kupiłem płytę indukcujną Elektrolux EHH6540FOK w maju 2013 teraz ją podłączyłem i tragedia. Jeszcze nie gotuję a ona buczy tak głośno, że słychać ją w całym domu. Servis uznał, że należy wymienić 1 moduł a ona ma tak 'buczeć”. Jak myślicie czy to jest normalne? proszę o Wasze opinie
Jeśli rzeczywiście buczenie jest dokuczliwe, pozostaje reklamacja u producenta.
Proszę o opinię dot. płyty indukcyjnej Beko HII 64400 AT. W opcji zakupu jest przedłużona gwarancja do 5 lat, na co należy zwaracać uwagę decydując się na taką opcję.
korzystał z indukcji marki Amica, świetna sprawa, musiałam tylko garnki wymienić aby do indukcji pasowały, ale gotowanie na takiej płycie to czysta frajda
Oczywiście, płyty z firmy Amica są u nas bardzo popularne głównie ze względu na przystępne ceny.
Płyta Amica działała 2,5 roku czyli padła zaraz po gwarancji, podobno tak mają te płyty i trzeba kupować przedłużoną gwarancje.
Szczerze mówiąc to raczej pech. Tak się składa, że znajomi mają płytę amica ponad 4 lata i działa bez zarzutu. Faktem jest, że to denerwujące gdy płyta psuje się zaraz po upływie gwarancji.
Dokładnie. Moja padła 2 miesiące po gwarancji, niby z powodu przegrzania, chociaz szczeliny wentylacyjne były nawet większe niż w instrukcji, tyle że po bokach z obu stron a nie z przodu. Naprawa 650 zł. Dziękuję, kupię nowa i na pewno nie będzie to Amica. Szajs jakich mało i nieuczciwośc producenta. Nie wiem, jak można sprzedawac taki badziew i się nie wstydzić.
Chciałamwprost zapytać płyta indukcyjna Amica czy Mastercook z jednofazowch. Amica jest na 3.5 kW ma więcej tzw opcji ale słyszałam że przy max poborze mocy jeno pole nie grzeje? Mastercook ma mniejszą moc co przy zabespieczeniu 25 jest może i plusem ale ma mniej opcji? Nie jestem specjalistą ani z dziedziny gotowania ani elektroniki i jest to pierwsza moja płyta. Którą wybrać?
pozdrawiam
Anna
Rozumiem, że chodzi o płyty 2-polowe? Proszę podać modele, a postaram się doradzić. Pozdrawiam.
Ja posiadam plyte firmy New World za która dałem ?300 ,przecena z ?599. Wcześniej posiadałem ceramiczna i po wypróbowaniu indukcji wiem se juz nie wrócę do poprzedniej. Szybko sie wszystko gotuje, bezpiecznie i czysto. Jak coś wykipi to nie przypali sie. Garnki są łatwo dostępne i co mnie zaskoczyło – tanie . Za komplet 3 garnki plus patelnia dałem ?20. Szok! Polecam
zastanawiam się nad zakupem płyty indukcyjnej, ale w moim mieszkaniu nie ma możliwości podłączenia trzeciej fazy (siły) – czy da się więc w moim mieszkaniu zainstalować takie urządzenie i czy będzie sprawnie działać? Dziękuję za odpowiedź
Witaj Maja. Jak pisaliśmy niedawno, większość nowych płyt produkowana jest już pod tzw. 230V.
Zerknij na nasz niedawny ranking (większość płyt w nim to urządzenia na 230V). Powodzenia.
Witam! poszukuje dobrej a nie drogiej indukcji co mozecze polecic? Jest to moja pierwsza indukcja.
Witam! obecnie w moim mieszkaniu mam 5kwa mocy i mogę jedynie zwiększyć o 1 Kwa.Czy w takim bądź razie muszę szukać kuchni o mocy maksymalnie 4,8 Kwa lub 3,6 Kwa czy mogę podlączyć 7,2 Kwa ?
A ja mam takie pytanie , czy Uzywanie płyty
indukcyjnej w Topowej restaracji jest opłacalne , jeśli tak to jakie
korzyści może z tego czerpać Restauracja.?
Z góry dziękuję za odpowiedz.
PS. W miarę pilne.
Odpowiedz
Witam!
Mam pytanie odnośnie płyt indykcyjnych i montowanych w nich modułów mocy (induktorów?):
mój poprzedni model Samsung’a CTN264EA01, który w ciągu 4 lat zepsuł się chyba z 7 razy, podczas gotowania na 4 garnkach przełączał moc z jednego na drugi. W związku z tym pola działały na tzw. pół gwizdka odcinając raz po raz moc w rzecz sąsiedniego pola – koszmar.
Czy są modele płyt, w których stosuje się niezależne moduły dla każdego z pól? Tak aby na każdym z nich można było gotować z pełną mocą bez „cykania”? Lub może jest to rozwiązane w inny sposób?
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam,
Maciek
Witam,
Właśnie zamierzam kupić model Samsung’a CTN464NC01 , ale po przeczytaniu kilku komentarzy na temat wyłączania się płyty przy maksymalnym obciążeniu i głosnym wentylatorze, mam mieszane uczucia w tej kwestii.
Pozdr
Sławek
Na początku zastanawiałam sie czy to dobry pomysł jeśli chodzi o płytę indukcyjną, wraz z narzeczonym robiliśmy kuchnie od podszewki i trzeba było wiadomo zakupić sprzęt a do nowej kuchni jakoś nie bardzo widziało mi sie postawić znowu gazówkę. Bałam się, że sobie z tym nie poradzę ale po pierwszym dniu użytkowania byłam w szoku, że można tak szybko wszystko zrobić!! Płyta działa bez zarzutu w kuchni jest czysto nie śmierdzi gazem jak dla mnie same plusy a jeśli chodzi o prąd to dosłownie wychodzi kilka groszy drożej. Jeśli więc ktoś się zastanawia nad zakupem to polecam i to bardzo :)
czy moglby sie ktos wypowiedziec kto zmienil z gazu na indukcje- czy nadal jest taka sama ilosc tluszczu na okapie i szafkach?? to dla mnie jedyny wyznacznik tak naprawde.
Ma ktoś wiedze na temat minimalnej powierzchni garnka jaką wykrywa płyta.Dotychczas udało mi się ustalić że garnek musi mieć minimum 80% powierzchni pola grzejnego.Sęk w tym że kawiarka ma dużo mniej.W jednym modelu Amiki jest info o minimum 12cm. , to jednak też jeszcze trochę za dużo.Ponoć producenci nie podają aż tak dokładnych danych…..tak bynajmniej mówią w sklepach.