Płyta indukcyjna czy ceramiczna?

Planujesz zakup płyty grzewczej i oto pada najważniejsze pytanie: jaka płyta będzie lepsza- indukcyjna czy ceramiczna? Choć pytanie wydaje się trudne, w naszej opinii logiczny wybór pozostaje tylko jeden.

Z wyglądu trudno jest odróżnić płytę indukcyjną od ceramicznej. Na przykładzie poniżej mamy dwie płyty tego samego producenta (Amica)- po lewej ceramiczna, po prawej indukcja. Widzicie różnicę?

Płyta ceramiczna czy indukcyjna

Różnice pomiędzy płytami indukcyjnymi a ceramicznymi (elektrycznymi) są jednak znaczące. Na forach internetowych często padają pytania: – Co lepsze? Indukcja, płyta ceramiczna, a może tradycyjna kuchenka gazowa? 

Ceramiczna dla starszych, indukcyjna dla młodych?

Na samym wstępie musimy sobie zadać pytanie: jakimi kucharzami jesteśmy na co dzień. Jeśli okaże się, że tradycyjny sposób gotowania jest nam niezwykle bliski- wybierzemy płytę gazową lub ceramiczną.

Wynika to z faktu, że w tych dwóch rodzajach płyt „czujemy” temperaturę. Energia przekazywana jest do garnka w postaci ciepła. Płyta po prostu się nagrzewa!

W indukcji natomiast bardzo wydajnie przekazywana jest energia bezpośrednio do wkładu ferromagnetycznego w garnku indukcyjnym i dopiero garnek jest pierwszym elementem, który tak naprawdę nabiera temperatury.

Energooszczędność indukcji i ceramiki?

Głównym atutem płyt indukcyjnych jest ich energooszczędność, szybkość i bezpieczeństwo. Minęły już czasu gdy indukcje kosztowały znacznie więcej niż płyty gazowe czy ceramiczne. Dziś indukcja to jedno z tańszych rozwiązań, a dodatkowo stosując ją- możemy liczyć na dużą energooszczędność, bo mimo dużej mocy całkowitej urządzenia, indukcje osiągają ogromną sprawność, dzięki czemu nie marnują zużytej energii.

Oto nasze proste porównanie. Mamy nadzieję, że pomoże Wam ono zdecydować o wyborze kuchni indukcyjnej, która zdecydowanie wygrywa w większości porównań z innymi typami kuchenek. W wyborze konkretnego modelu pomoże Wam nasz ranking płyt indukcyjnych.

Kuchnie indukcyjne, ceramiczne i gazowe- porównanie

 Płyta indukcyjnaPłyta ceramicznaKuchnia gazowa
BezpieczeństwoWYSOKIE. Płyta pozostaje zimna lub lekko ciepła, nawet po długim czasie gotowania. Mogą używać jej osoby młodsze bez obawy o poparzenia.NISKIE. Płyta ceramiczna rozgrzewa się długo i po gotowaniu pozostaje gorąca przez długi czas.NISKIE. Palnik gazowy jest źródłem otwartego ognia i pozostaje gorący po gotowaniu potraw.
Wygoda czyszczeniaWYGODNA. Płyta jest przez cały czas chłodna, więc nic się na niej nie przypala. Bezpośrednio po gotowaniu można jej dotykać. Powierzchnia jest płaska jak szkło, więc czyszczenie jest bardzo wygodne.ŚREDNIO WYGODNA. Płyta ceramiczna jest gorąca przez długi czas po gotowaniu. Trzeba odczekać około 30-60 minut zanim przystąpimy do jej mycia. Powierzchnia jest płaska, co ułatwia mycie.NIEWYGODNA. Potrawy, gdy wykipią przypalają się. Kuchnia jest gorąca i niewygodna w czyszczeniu.
Wydajność energetycznaWYSOKA- 90%. Płyta nagrzewa garnek dopiero po ustawieniu go na polu grzewczym. Nie nagrzewa otoczenia.ŚREDNIA – 60%. Płyta nagrzewa się od momentu włączenia i pozostaje gorąca długo po gotowaniu. Niepotrzebnie oddaje ciepło do otoczenia.NISKA – 45%. Bardzo niska wydajność energetyczna, tylko częściowo rekompensowana niskimi kosztami gazu.
Cena4 palniki od 1000 do 4000 zł.4 palniki od 1100 do 4500 zł5 palniki od 700 do 3000 zł
WyglądEstetyczna, nowoczesna. Płytę indukcyjną można dopasować do wszystkich nowoczesnych pomieszczeń.Estetyczna, nowoczesna. Płyta ceramiczna, podobnie jak indukcyjna ma nowoczesny wygląd.Estetyczna w droższych modelach. Duży wybór na rynku.
AkcesoriaDosyć drogie, ale w wysokiej jakości. Garnki ferromagnetyczne są doskonałej jakości i można ich używać także w innych typach kuchenek.Drogie, jeśli stawiamy na jakość. Można używać jednak tańszych modeli.W różnych cenach. Można używać najtańszych garnków na rynku.
Zużycie energiiBardzo niskieNiskieGaz. Niska cena, słaba wydajność (przekłada się na wyższy koszt)
Wygoda użyciaBARDZO WYGODNA. Płyta szybko nagrzewa potrawę.NIEWYGODNA. Stopniowo się nagrzewa i stygnie dosyć długo.WYGODNA. Szybko nagrzewa potrawę.

Mamy nadzieję, że udało Wam się zdecydować, jaka płyta będzie najodpowiedniejsza w Waszej kuchni: indukcyjna czy ceramiczna? Pamiętajcie, że niezależnie od Waszego wyboru, powinniście korzystać zaówno z markowych płyt i kuchni indukcyjnych oraz odpowiednich do gotowania na nich garnków.  Zapewni Wam to wygodę i bezpieczeństwo użytkowania przez długie lata.

Podłączenie jest ważne do prawidłowego działania

Skuteczne działanie płyty indukcyjnej zależy też od jej prawidłowego podłączenia. Najlepiej na tzw. „siłę”, czyli w instalacji trójfazowej.

Ranking płyt indukcyjnych- sprawdź i wybierz najlepszą kuchenkę indukcyjną.

Zatem co wybieracie? Płyta indukcyjna czy ceramiczna? Dajcie znać w komentarzach!

43 komentarze

  1. Janusz

    Rzeczywiście proste porównanie szczególnie z płytą ceramiczną w zakresie zużycia energii. Owszem płyta ta się nagrzewa lecz oddaje o wiele dlużej pełną temperaturę niż indukcyjna, która w chwilę po wyłączeniu robi się chłodna. Temperature tę przecież można wykorzystać choćby do podgrzania zimnej wody do mycia garnków co w przypadku indukcji jest niemozliwe. Ciekawy jestem kto zaoferował tak istotną różnicę kosztów zakupu oraz eksloatacyjnych, przy czym dlaczego nie podano kosztu garnków przeznaczonych wyłącznie dla indukcji ?

    Odpowiedz
    • Kuba Pigóra

      Witaj Janusz.
      Co do kosztu garnków- nie zwracamy już na to uwagi z tego względu, że większość zestawów garnków indukcyjnych nadaje się także do innych typów kuchenek. Każda rodzina, która wyposaża swoją kuchnię w nowe garnki ma możliwość kupienia zestawu, który będzie pasował do wszystkich nowych sprzętów w przyszłości.

      Co do kosztu zakupów to rzeczywiście- musimy poprawić tabelę, bo płyty indukcyjne strasznie staniały w ostatnich 2 latach.
      Pozdrawiam.

      Odpowiedz
    • Tomasz Milewski

      Nie ma czegoś takiego jak „garnki przeznaczone wyłącznie dla indukcji” . Wszystkie garnki do indukcji mozesz używać na innych rodzajach kuchenek. Lecz nie wszystkie garni są przeznaczone dla kuchenek indukcyjnych. Prosty ciąg logiczny jak : „nie każdy człowiek jest murzynem ale kazdy murzyn jest człowiekiem. Umiejętność wyrazania myśli to nie taka trudna sztuka ale by ją opanować nie wystarczy dostęp do internetu i sprawna klawiatura.

      Odpowiedz
      • timur

        … a kto mądry kupuje zmywarkę prowadząc np jednoosobowe gospodarstwo? Nie mówiąc o rodzinach w blokach i domach nie mających ciepłej wody (ok 50% w Polsce wliczając gospodarstwa wiejskie)

        Odpowiedz
        • Damian Raczkowski

          Czy myślisz że singiel nie gotuje i je tylko na mieście? Większość zmywarek ma przepływowy podgrzewacz wody i nie potrzebuje ciepłej z sieci.

          Odpowiedz
  2. Roman

    Witam,
    chciałbym wymienić w kuchni płytę gazową na indukcyjną 4 polową. Mam instalację elektryczną 230V z bezpiecznikiem głównym 25A, czy jest możliwość podłączenia indukcji i bezproblemowego korzystania z niej i innych domowych urządzeń jednocześnie?
    Dzięki.

    Odpowiedz
  3. rafal

    @Janusz: sugeruję, najpierw poznać zasadę działania obu płyt, a dopiero później się wypowiadać.

    Odpowiedz
  4. kisiaa

    Ja od lat mam płyte ceramiczna i jestem zadowolona. Najlepsze jest to, ze place jakims cudem mniej za prad niz moja siostra, ktora korzysta z gazowki.

    Odpowiedz
  5. alina

    Mam pytanie, czy płyty indukcyjne/ceramiczne są w pełni efektywne przy podłączeniu do zwykłej sieci / bez tzw fazy?

    Odpowiedz
  6. Irek

    A czy kuchnia indukcyjna to nie otwarta kuchenka mikrofalowa? Może trochę nowszej generacji? Mam pytanie. Na jakiej kuchni najlepiej smakował ugotowany Wam obiad?. Mi najlepiej smakował obiad z fajery drewno-węglowej, potem z gazu, płyty ceramicznej, a na końcu z fal indukcyjnych, czyli mikrofali. To tak jak „Mac-Srajt” będzie zawsze nie zdrową dla organizmu tanią najgorszej jakości popaską, na pewno nie restauracją, nawet nie barem. Kupiłem mieszkanie gdzie nie ma gazu, o kuchni na drewno lub węgiel zapomnij. Jestem skazany na kuchnię elektryczną i nikt mi nie wmówi, że naturalne ciepło jest gorsze od sztucznego. Jak naturalnie uwędzona szynka może być gorsza od nafaszerowanej szynko-podobnej masy wędlino podobnej? Koszty tak, są niższe, bo z kilograma mięsa, przy wędlino chemicznym wyrobie można uzyskać nawet kilkanaście ton wędliny.

    Odpowiedz
    • Wojtek

      ciepło to ciepło. nieważne jak je dostarczysz. Efekt ten sam. nie porównuj pseudowędlin z kuchenkami.

      Odpowiedz
      • Jarko

        Z punktu widzenia fizyki – prawda. Z punktu widzenia kucharza i smakosza – nie prawda. Z lekarskiego również nie prawda.

        Odpowiedz
    • Daniel Poweska

      Mikrofalówka to mikrofale, nieszkodliwe dla człowieka (to jest to samo co wi-fi, też 2.4 GHz), a wszystko jest zatrzymywane na drzwiach. Indukcja to w dużym skrócie myślowym coś jak transformator, czyli prąd jest zamieniany w kuchence na zmienne fale elektromagnetyczne, a naczynie nagrzewa się od ciągłego przemagnesowania, czyli również nieszkodliwe, bo chyba bardzo mała ilość tych fal wydostaje się dalej niż 10 cm od płyty, po za tym człowiek jest raczej obojętny na pole elektromagnetyczne, nawet bardzo silne, a smak zależy od umiejętności i doświadczenia, bo indukcja i gaz (mogą) nagrzewają się bardzo szybko, a ceramiczna nie. Tak jak pisał przedmówca ciepło to ciepło, nie ma jakiejś dużeh różnicy między źródłami

      Odpowiedz
    • Tomasz Milewski

      Kolego stwierdzając że mikrofale to to samo co pole magnetyczne rozwaliłeś mi psychikę i dowiodłeś że czytanie reszty twoich wypocin mija się z celem. Otwórz mikrofalówke, zablokuj spust bezpieczeństwa, nastepnie wsadź do środka głowę i uruchom mikrofalowke na 1,5 min. Zrobisz przysługę społeczeństwu. Co za Baran.

      Odpowiedz
  7. Marcin

    Jest jeden problem – kuchenki indukcyjne nie powinne być stosowane przez osoby posiadające rozrusznik. A ja taki posiadam.

    Odpowiedz
    • Kuba Pigóra

      Masz rację. W bardzo rzadkich przypadkach płyta indukcyjna może zakłócać prawidłowe działania rozrusznika (stymulatora) pracy serca.

      Odpowiedz
      • ekspert

        w każdym przypadku zakłóca, to zależy tylko od odległości od źródła promieniowania i ekranowania, raczej ludzie nie noszą na sobie kamizelek z metalem więc odradzam.

        Odpowiedz
  8. Karolina

    Przepraszam najmocniej…kto w dzisiejszych czasach grzeje zimną wodę do mycia naczyń????

    Odpowiedz
  9. Bodzioo

    ale ile pobiera prądu jeden”palnik” ?? czy instalacja 230v da rady z czterema palnikami ?? – przy normalnym gotowaniu.

    Odpowiedz
    • Kuba Pigóra

      Wszystko zależy od mocy jakie posiada Twoje przyłącze domowe oraz zabezpieczenia jakie zostało zamontowane na konkretnym obwodzie. Jeśli masz w domu starą instalację, wpływ na to czy wszystkie 4 pola kuchenki indukcyjnej będą prawidłowo działały może też mieć przekrój przewodu doprowadzonego ze „skrzynki” do gniazda zasilającego płytę. Z reguły każda nowa instalacja 230V bez problemu utrzyma takie obciążenie. Każdy przeszkolony elektryk będzie w stanie udzielić Ci odpowiedzi na to pytanie.

      Żeby poznać szczegóły musielibyśmy znać: Twoją moc przyłączeniową, zabezpieczenie, przekrój przewodu.
      Pozdrawiam.

      Odpowiedz
      • J

        Posiadam zabezpieczenie 16A a przewód przyłączeniowy to 1,5. Czy w takiej instalancji możńa używać wszystkich 4 pól. co do mocy nie jestem pewien, ale prawdopodobnie jest to 2,5kW

        Odpowiedz
        • administrator

          Na wstępie zaznaczam, że nie mam uprawnień elektrycznych. Powinieneś odnieść się do instrukcji swojej kuchenki w której znajdziesz wszystkie informacje nt. instalacji przyłączeniowej. Przewód 1,5 to jednak moim zdaniem za mało jak na ponad 7kW poboru mocy (przy włączonych 4 polach kuchenki indukcyjnej). Mój elektryk zalecał położenie minimum 3×2,5mm2 a prawidłowo 3x4mm2. Wiele zależy też od odległości od skrzynki przyłączeniowej. Polecam kontakt z elektrykiem i odniesienie się do instrukcji.

          Odpowiedz
  10. Kuba

    W tym wypadku warto zwrócić uwagę na płyty gazowe bez płomienia, które wyglądają jak indukcja. W końcu to polski wynalazek :)
    Mówię o firmie Solgaz

    Odpowiedz
    • Arth

      A poza wyglądem jak to się przekłada na efektywność w porównaniu do indukcji?

      Odpowiedz
  11. Zbyszek

    Ja mam kuchnie ceramiczną i w instrukcji jest napisane że pociągnie bez problemu z jednej fazy ale zalecany jast kabel o przekroju 3 x 4 mm.a jeżeli z 2 faz to 4 x 2.5 mm.no i z 3 faz czyli siły to 5 x 1.5 mm.Ja mam akurat ostatnią opcje ze względu że mam podgrzewacz wody w łazience na siłe.

    Odpowiedz
  12. krystyna

    a ja w zwiazku z remontem kuchni stanelam przed wyborem -jaka kuchenke kupic,szukalam,pytalam,az trafilam na dobrego sprzedawce,ktory umial w konkretnych slowach wyjasnic dzialanie kuchenki indukcyjnej i odpowiednio zmotywowac do jej zakupu i owszem kupilam ,razem z piekarnikiem do zabudowy i jestem super zadowolona,choc w swym 60 letnim zyciu najchetniej gotowalam na kuchni kaflowej i smak tamtej herbaty do dzis mi sie sni,ale niestety to mogly byc tylko wspomnienia,a terazniejszosc tez mi sie podoba i zachecam ,kto sie waha ,kupujcie bez obaw,jest fajna ta indukcja,polecam

    Odpowiedz
  13. january

    Ja wam powiem najlepszą maszynka jest gazówka i nikt mi nie w mówi że indukcja czy ceramika jest lepsza ,jak robię np.kuchnię azjatycką na gazie to bajka,a na innych maszynkach porażka,ale jak już macie wybierać to postawcie na indukcję ja teraz niestety stanąłem przed takim wyborem i wybiorę indukcję ale jak nie spełni moich oczekiwań to po prostu wstawię butle z gazem.

    Odpowiedz
    • Kuba (Administrator)

      january, Indukcja to rzeczywiście najlepszy wybór z możliwych. Jednak jeśli posiada się przyłącze gazowe w kuchni, warto też rozważyć inne opcje, czyli na przykład produkty polskiego Solgazu. I nie mówię tu wcale o ich świetnej indukcji (SI-4T), ale o płytach gazowych bez płomienia. Godzina gotowania w mojej ocenie wyjdzie nawet taniej niż indukcja. Minus w porównaniu z indukcją to gorąca powierzchnia płyty.
      Pozdrawiam.

      Odpowiedz
      • Karolina Pietrzak

        wlasnie rozwazalam zakup plyty gazowej bez plomienia Solgazu, ale po zaglebieniu sie w temat stweirdzam, ze przeciez to nic innego jak plyta ceramiczna…. wszystkie wady gotowania na tej plycie (i potwierdzone przez wielu urzytkownikow) sa dokladnie takie same jak na typowym ceramiku. Zatem w czym ona jest lepsza? Jedyna roznica to prad vs gaz… Jaka jest Twoja opinia?

        Odpowiedz
        • Ilona

          Właśnie mam w domu płytę gazową Solgazu bez płomienia i serdecznie wszystkim odradzam. Beznadzieja. Grzeje się znacznie dłużej niż zwykła ceramiczna płyta, źle się czyści, paskudnie rysuje i do tego Solgaz kompletnie nie przemyślał obsługi i jest niewygodna i czasem idiotyczna. Na przykład jak coś wykipi to palniki się wyłączają (i to jest jeszcze ok) ale przy okazji kasują się wszystkie timery. Podczas mycia przyciski dotykowe wariują i nie da się ich zablokować. To znaczy blokada jest ale bardziej przed dziećmi, bo przy myciu i tak wszystko wariuje, pika i pojawia się error. Palniki niby są 4 ale tak rozmieszczone, że 3 średnie garnki się nie mieszczą. A na 4 na raz to nie ma szans, chyba że wszystkie małe.

          Odpowiedz
  14. Maciekk

    A ja uważam, że wytwarzanie dodatkowych pól magnetycznych nie jest korzystne dla potraw, a co za tym idzie dla nas…ale o tym jakoś nic nie ma w tabelce. Nie wiem czy wiecie ale potrawy z mikrofali są warte tyle co kawał tektury z pudła! Kuchnie indukcyjne podejrzewam o to samo.

    Odpowiedz
    • Jacko S

      pokaż mi chodź jeden dowód na to że jedzienie z mikrowfali jest warte tyle co kawał tektury z pudła, a ja Ci pokaże 10 że tak nie jest, mało tego, udowodnię Ci że JEST ZDROWSZE! no ale wiadomo, klepanie bzdur usłyszanych od wielu przeciwników i niedowiarków jak wchodziła na rynek, niestey łatkę zostawia, skoro tak szybko sie podgrzewa musi byc na pormieniowane albo jakieś moce od diabła, blablabla .. :)

      wystarczy poszperac w ineternecie ,badania są .

      Odpowiedz
      • Bols

        To pokaż te badania które mówią że z mikrofali jest zdrowsze. Gorszych głupot to nie czytałem.
        Na internecie są niezależne badania, i tak jedno z nich dowodzi że np. brokuł traci około 92-94% swoich właściwości. Ale „najciekawsze” z nich było to jak zaczęli podawać kotom markowe jedzenie dla nich stworzone, przed podaniem poddane obróbce cieplnej w mikrofalówce. Koty były karmione tylko tym. Po około sześciu tygodniach wszystkie były martwe. No ale niektórzy twierdzą że jest zdrowsze…Blablabla…Żenująco niski poziom wiedzy.

        Odpowiedz
    • Seba Lavender

      Potrawom generalnie jest to obojętne.
      Miałem okazję gotować na gazie, ceramiku i indukcji i powiem szczerze, najbardziej pasował mi ceramik w domu rodziców mojej kobiety.
      Na co dzień mam tak gaz, jak i indukcję.
      Problem z indukcją leży w tym, że nie do końca lubi się z tym, co wymaga „ciągłego” ogrzewania – nie wiem czy wszystkie, ale spora część indukcji działa pulsacyjnie. Nie uznałbym jej zatem, za kuchenkę panaceum.

      Gdybym miał zdecydować się na coś z tej trójki, to definitywnie kuchnię ceramiczną, bo moim zdaniem łączy dobre cechy gazu i indukcji, nie posiadając jednocześnie ich wad.
      Ale to tylko ja :)

      Odpowiedz
    • Marek Elcowski

      Widać, że nie masz zielonego pojęcia o czym piszesz. Przeczytałeś pewnie jakiś nagłówek w artykule dr Zięby i uważasz, że już wiesz wszystko.
      To co piszesz to gówno prawda, a ostatnie zdanie Twojej wypowiedzi świadczy wprost o tym, że nic nie wiesz o kuchenkach indukcyjnych. Wszystkie urządzenia kuchenne zasilane prądem (mikser, malakser, maszynka elektryczna), a także odkurzacz i pralka posiadają silniki elektryczne, które działają na zasadzie indukcji elektrycznej. Nawet kable w Twojej ścianie generują pole elektromagnetyczne.

      Odpowiedz
      • Maciekk

        A Ty nawet nie wiesz, że Zięba nie jest doktorem ;-)

        Odpowiedz
  15. Paulina

    Drodzy forumowicze czy ktoś z was ma jakoś więcej danych o płycie marki philipiak?

    Odpowiedz
    • Czarny

      Nie wiem co trzeba zrobić aby przepołowić indukcję (pomijam jakieś wady danego egzemplarza). Ja na swojej warzę piwo w garze 36l, dodatkowo jednocześnie inne dwa gary grzeją wodę, czyli łączne obciążenie wynosi ponad 40 kg i przez 7 lat nic się jej nie stało.

      Odpowiedz
  16. Kamil

    indukcja jest spoko dopóki nie pęknie…

    Odpowiedz
  17. Pawel

    Ja używam gazowej, ceramicznej i indukcyjnej i powiem tak to zależy kto co gotuje… najlepiej mi smakuje z płyty ceramicznej i najlepiej mi się na niej gotuje… co prawda wolniej jak na indukcji… na przykład usmażcie sobie coś na indukcji koszmar ja lubię smażoną kiełbasę z cebulą albo smażone plasterki ziemniaków na ceramicznej pyszne równo wysmażone pychotka a na indukcji nawet to wygląda paskudnie i nie ma żadnego smaku. Przykładów jest mnóstwo to zależy czy ktoś lubi smacznie zjeść czy byle jak podobnie jak mikrofalówka jak ktoś wcześniej pisał. Mamy takie czasy że nikt nie ma czasu szybko szybko… dlatego większość kupuje indukcje bo szybko gotuje… co z tego… na ceramicznej ustawie sobie zegar i robię sobie coś innego a obiadek się gotuje i potem jest długo ciepły bo ceramiczna trzyma ciepło… Najlepiej samemu przetestować u znajomych lub rodziny i się przekonać co dla nas lepsze… Ja wybieram ceramiczną właśnie kupuje teraz nową bo ta co mam działała 20 lat bez awarii a w drugiej kuchni mam indukcje i wymieniłem już trzy razy pierwsza wytrzymała 7 lat druga 5lat a trzecia jeszcze działa ale już coraz słabiej. Prawda jest taka że indukcja wytrzymuje max 5-7lat potem gotuje coraz gorzej…

    Odpowiedz
  18. Andrzej

    To jest jak z wyższością Świąt Wielkanocnych nad Św. B.N.
    Kuchnie gazowe – dobre bo gaz jest względnie tani. Zależy czy z sieci czy z butli.
    Indukcyjne płyty ceramiczne są najefektywniejsze i bezpieczne. Mogą sprawiać kłopot z obsługą dla „nieoblatanych z prądem” i fizyką oraz obsługą np. komputera, komórki itp.
    Ceramiczne płyty na podczerwień zdają się godzić wszystkie czynniki mające wpływ na eksploatację. Są proste w montażu, łatwe w obsłudze, i bardziej „pasują” do analogowej natury człowieka.
    Nie ma przy tym tak dużych różnic w kosztach eksploatacji jak twierdzą reklamiarze indukcji. Bardzo szybko się nagrzewają, a stygną nieco szybciej niż tradycyjne z metalowymi płytami grzewczymi. Mają moce w granicach do 3 kW dla 2 „palnikowych”
    czyli wystarczy przewód 3×1,5 mm z zabezpieczeniem 16A jeśli nie ma możliwości położenia nowej instalacji. Jednak dla bezpieczeństwa instalacji i użytkowników powinno się montować płyty grzejne dwu polowe do instalacji 3×2,5mm. i 16 A na zabezpieczeniu zasilania.
    Kuchnie z piekarnikami to już zupełnie inna „bajka”, bo płyta 4 polowa i piekarnik to już co najmniej kilkanaście kW: 7 piekarnik i 5-6 „palniki”.
    Reasumując: indukcja jest dla tych, co lubią surowy styl i wyszukaną elegancję, a podczerwień dla praktycznych.
    Ja wybrałem podczerwień i się sprawdza; zarówno w „wiatrowarze” (halogen 1,2kW) jak i płycie – kuchence dwu palnikowej 2,8 kW. W niej też palniki są halogenowe
    o mocy 1,2 i 1,6 kW.
    Pozdrawiam niezdecydowanych, ale pozostałych również.

    Odpowiedz

Prześlij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *