Każdy wyposażając nową kuchnię pyta dziś jaka płyta będzie lepsza- indukcyjna czy ceramiczna? Choć pytanie wydaje się trudne, w naszej opinii wybór pozostaje tylko jeden.

Różnice pomiędzy tymi dwoma popularnymi dziś rodzajami płyt są znaczące. Na forach internetowych często padają pytania: – Co lepsze? Indukcja, płyta ceramiczna, a może tradycyjna kuchenka gazowa?

Na samym wstępie musimy sobie zadać pytanie: jakimi kucharzami jesteśmy na co dzień. Jeśli okaże się, że w domu gotujemy zupełnie okazjonalnie, to z pewnością najlepszym i najwygodniejszym wyborem będzie tradycyjna kuchenka gazowa lub popularna płyta ceramiczna.

Głównym atutem płyt indukcyjnych jest ich energooszczędność i bezpieczeństwo. Jeśli zatem w domu gotujemy raczej rzadko, możemy liczyć się z tym, że inwestycja w kuchnię indukcyjną może się nie zwrócić przez długie lata. Jeśli jednak z płyty korzystamy w domu w którym mieszkamy to już po kilku miesiącach od zakupu możemy liczyć na zwrot poniesionych kosztów.

Oto nasze proste porównanie. Mamy nadzieję, że pomoże Wam ono w wyborze kuchni indukcyjnej, która naszym zdaniem jest najwygodniejsza z wszystkich.

Kuchnie indukcyjne, ceramiczne i gazowe- porównanie

Płyta indukcyjna Płyta ceramiczna Kuchnia gazowa
Bezpieczeństwo WYSOKIE. Płyta pozostaje zimna lub lekko ciepła, nawet po długim czasie gotowania. Mogą używać jej osoby młodsze bez obawy o poparzenia. NISKIE. Płyta ceramiczna rozgrzewa się długo i po gotowaniu pozostaje gorąca przez długi czas. NISKIE. Palnik gazowy jest źródłem otwartego ognia i pozostaje gorący po gotowaniu potraw.
Wygoda czyszczenia WYGODNA. Płyta jest przez cały czas chłodna, więc nic się na niej nie przypala. Bezpośrednio po gotowaniu można jej dotykać. Powierzchnia jest płaska jak szkło, więc czyszczenie jest bardzo wygodne. ŚREDNIO WYGODNA. Płyta ceramiczna jest gorąca przez długi czas po gotowaniu. Trzeba odczekać około 30-60 minut zanim przystąpimy do jej mycia. Powierzchnia jest płaska, co ułatwia mycie. NIEWYGODNA. Potrawy, gdy wykipią przypalają się. Kuchnia jest gorąca i niewygodna w czyszczeniu.
Wydajność energetyczna WYSOKA- 90%. Płyta nagrzewa garnek dopiero po ustawieniu go na polu grzewczym. Nie nagrzewa otoczenia. ŚREDNIA – 60%. Płyta nagrzewa się od momentu włączenia i pozostaje gorąca długo po gotowaniu. Niepotrzebnie oddaje ciepło do otoczenia. NISKA – 45%. Bardzo niska wydajność energetyczna, tylko częściowo rekompensowana niskimi kosztami gazu.
Cena 4 palniki od 1000 do 4000 zł. 4 palniki od 1100 do 4500 zł 5 palniki od 700 do 3000 zł
Wygląd Estetyczna, nowoczesna. Płytę indukcyjną można dopasować do wszystkich nowoczesnych pomieszczeń. Estetyczna, nowoczesna. Płyta ceramiczna, podobnie jak indukcyjna ma nowoczesny wygląd. Estetyczna w droższych modelach. Duży wybór na rynku.
Akcesoria Dosyć drogie, ale w wysokiej jakości. Garnki ferromagnetyczne są doskonałej jakości i można ich używać także w innych typach kuchenek. Drogie, jeśli stawiamy na jakość. Można używać jednak tańszych modeli. W różnych cenach. Można używać najtańszych garnków na rynku.
Zużycie energii Bardzo niskie Niskie Gaz. Niska cena, słaba wydajność (przekłada się na wyższy koszt)
Wygoda użycia BARDZO WYGODNA. Płyta szybko nagrzewa potrawę. NIEWYGODNA. Stopniowo się nagrzewa i stygnie dosyć długo. WYGODNA. Szybko nagrzewa potrawę.

Mamy nadzieję, że udało Wam się zdecydować, jaka płyta będzie najodpowiedniejsza w Waszej kuchni: indukcyjna czy ceramiczna? Pamiętajcie, że niezależnie od Waszego wyboru, powinniście korzystać zaówno z markowych płyt i kuchni indukcyjnych oraz odpowiednich do gotowania na nich garnków.  Zapewni Wam to wygodę i bezpieczeństwo użytkowania przez długie lata.

Zatem co wybieracie? Płyta indukcyjna czy ceramiczna?