Płyta indukcyjna czy ceramiczna?

Płyta indukcyjna czy ceramiczna? 5.00/5 (100.00%) 4 votes

Każdy wyposażając nową kuchnię pyta dziś jaka płyta będzie lepsza- indukcyjna czy ceramiczna? Choć pytanie wydaje się trudne, w naszej opinii wybór pozostaje tylko jeden.

Różnice pomiędzy tymi dwoma popularnymi dziś rodzajami płyt są znaczące. Na forach internetowych często padają pytania: – Co lepsze? Indukcja, płyta ceramiczna, a może tradycyjna kuchenka gazowa?

Na samym wstępie musimy sobie zadać pytanie: jakimi kucharzami jesteśmy na co dzień. Jeśli okaże się, że w domu gotujemy zupełnie okazjonalnie, to z pewnością najlepszym i najwygodniejszym wyborem będzie tradycyjna kuchenka gazowa lub popularna płyta ceramiczna.

Głównym atutem płyt indukcyjnych jest ich energooszczędność i bezpieczeństwo. Jeśli zatem w domu gotujemy raczej rzadko, możemy liczyć się z tym, że inwestycja w kuchnię indukcyjną może się nie zwrócić przez długie lata. Jeśli jednak z płyty korzystamy w domu w którym mieszkamy to już po kilku miesiącach od zakupu możemy liczyć na zwrot poniesionych kosztów.

Oto nasze proste porównanie. Mamy nadzieję, że pomoże Wam ono w wyborze kuchni indukcyjnej, która naszym zdaniem jest najwygodniejsza z wszystkich.

Kuchnie indukcyjne, ceramiczne i gazowe- porównanie

Płyta indukcyjna Płyta ceramiczna Kuchnia gazowa
Bezpieczeństwo WYSOKIE. Płyta pozostaje zimna lub lekko ciepła, nawet po długim czasie gotowania. Mogą używać jej osoby młodsze bez obawy o poparzenia. NISKIE. Płyta ceramiczna rozgrzewa się długo i po gotowaniu pozostaje gorąca przez długi czas. NISKIE. Palnik gazowy jest źródłem otwartego ognia i pozostaje gorący po gotowaniu potraw.
Wygoda czyszczenia WYGODNA. Płyta jest przez cały czas chłodna, więc nic się na niej nie przypala. Bezpośrednio po gotowaniu można jej dotykać. Powierzchnia jest płaska jak szkło, więc czyszczenie jest bardzo wygodne. ŚREDNIO WYGODNA. Płyta ceramiczna jest gorąca przez długi czas po gotowaniu. Trzeba odczekać około 30-60 minut zanim przystąpimy do jej mycia. Powierzchnia jest płaska, co ułatwia mycie. NIEWYGODNA. Potrawy, gdy wykipią przypalają się. Kuchnia jest gorąca i niewygodna w czyszczeniu.
Wydajność energetyczna WYSOKA- 90%. Płyta nagrzewa garnek dopiero po ustawieniu go na polu grzewczym. Nie nagrzewa otoczenia. ŚREDNIA – 60%. Płyta nagrzewa się od momentu włączenia i pozostaje gorąca długo po gotowaniu. Niepotrzebnie oddaje ciepło do otoczenia. NISKA – 45%. Bardzo niska wydajność energetyczna, tylko częściowo rekompensowana niskimi kosztami gazu.
Cena 4 palniki od 1000 do 4000 zł. 4 palniki od 1100 do 4500 zł 5 palniki od 700 do 3000 zł
Wygląd Estetyczna, nowoczesna. Płytę indukcyjną można dopasować do wszystkich nowoczesnych pomieszczeń. Estetyczna, nowoczesna. Płyta ceramiczna, podobnie jak indukcyjna ma nowoczesny wygląd. Estetyczna w droższych modelach. Duży wybór na rynku.
Akcesoria Dosyć drogie, ale w wysokiej jakości. Garnki ferromagnetyczne są doskonałej jakości i można ich używać także w innych typach kuchenek. Drogie, jeśli stawiamy na jakość. Można używać jednak tańszych modeli. W różnych cenach. Można używać najtańszych garnków na rynku.
Zużycie energii Bardzo niskie Niskie Gaz. Niska cena, słaba wydajność (przekłada się na wyższy koszt)
Wygoda użycia BARDZO WYGODNA. Płyta szybko nagrzewa potrawę. NIEWYGODNA. Stopniowo się nagrzewa i stygnie dosyć długo. WYGODNA. Szybko nagrzewa potrawę.

Mamy nadzieję, że udało Wam się zdecydować, jaka płyta będzie najodpowiedniejsza w Waszej kuchni: indukcyjna czy ceramiczna? Pamiętajcie, że niezależnie od Waszego wyboru, powinniście korzystać zaówno z markowych płyt i kuchni indukcyjnych oraz odpowiednich do gotowania na nich garnków.  Zapewni Wam to wygodę i bezpieczeństwo użytkowania przez długie lata.

14 Comments

  1. Janusz says:

    Rzeczywiście proste porównanie szczególnie z płytą ceramiczną w zakresie zużycia energii. Owszem płyta ta się nagrzewa lecz oddaje o wiele dlużej pełną temperaturę niż indukcyjna, która w chwilę po wyłączeniu robi się chłodna. Temperature tę przecież można wykorzystać choćby do podgrzania zimnej wody do mycia garnków co w przypadku indukcji jest niemozliwe. Ciekawy jestem kto zaoferował tak istotną różnicę kosztów zakupu oraz eksloatacyjnych, przy czym dlaczego nie podano kosztu garnków przeznaczonych wyłącznie dla indukcji ?

  2. Kuba Pigóra says:

    Witaj Janusz.
    Co do kosztu garnków- nie zwracamy już na to uwagi z tego względu, że większość zestawów garnków indukcyjnych nadaje się także do innych typów kuchenek. Każda rodzina, która wyposaża swoją kuchnię w nowe garnki ma możliwość kupienia zestawu, który będzie pasował do wszystkich nowych sprzętów w przyszłości.

    Co do kosztu zakupów to rzeczywiście- musimy poprawić tabelę, bo płyty indukcyjne strasznie staniały w ostatnich 2 latach.
    Pozdrawiam.

  3. Roman says:

    Witam,
    chciałbym wymienić w kuchni płytę gazową na indukcyjną 4 polową. Mam instalację elektryczną 230V z bezpiecznikiem głównym 25A, czy jest możliwość podłączenia indukcji i bezproblemowego korzystania z niej i innych domowych urządzeń jednocześnie?
    Dzięki.

  4. rafal says:

    @Janusz: sugeruję, najpierw poznać zasadę działania obu płyt, a dopiero później się wypowiadać.

  5. kisiaa says:

    Ja od lat mam płyte ceramiczna i jestem zadowolona. Najlepsze jest to, ze place jakims cudem mniej za prad niz moja siostra, ktora korzysta z gazowki.

  6. alina says:

    Mam pytanie, czy płyty indukcyjne/ceramiczne są w pełni efektywne przy podłączeniu do zwykłej sieci / bez tzw fazy?

  7. Irek says:

    A czy kuchnia indukcyjna to nie otwarta kuchenka mikrofalowa? Może trochę nowszej generacji? Mam pytanie. Na jakiej kuchni najlepiej smakował ugotowany Wam obiad?. Mi najlepiej smakował obiad z fajery drewno-węglowej, potem z gazu, płyty ceramicznej, a na końcu z fal indukcyjnych, czyli mikrofali. To tak jak “Mac-Srajt” będzie zawsze nie zdrową dla organizmu tanią najgorszej jakości popaską, na pewno nie restauracją, nawet nie barem. Kupiłem mieszkanie gdzie nie ma gazu, o kuchni na drewno lub węgiel zapomnij. Jestem skazany na kuchnię elektryczną i nikt mi nie wmówi, że naturalne ciepło jest gorsze od sztucznego. Jak naturalnie uwędzona szynka może być gorsza od nafaszerowanej szynko-podobnej masy wędlino podobnej? Koszty tak, są niższe, bo z kilograma mięsa, przy wędlino chemicznym wyrobie można uzyskać nawet kilkanaście ton wędliny.

  8. Marcin says:

    Jest jeden problem – kuchenki indukcyjne nie powinne być stosowane przez osoby posiadające rozrusznik. A ja taki posiadam.

  9. Karolina says:

    Przepraszam najmocniej…kto w dzisiejszych czasach grzeje zimną wodę do mycia naczyń????

  10. Bodzioo says:

    ale ile pobiera prądu jeden”palnik” ?? czy instalacja 230v da rady z czterema palnikami ?? – przy normalnym gotowaniu.

  11. Kuba Pigóra says:

    Wszystko zależy od mocy jakie posiada Twoje przyłącze domowe oraz zabezpieczenia jakie zostało zamontowane na konkretnym obwodzie. Jeśli masz w domu starą instalację, wpływ na to czy wszystkie 4 pola kuchenki indukcyjnej będą prawidłowo działały może też mieć przekrój przewodu doprowadzonego ze “skrzynki” do gniazda zasilającego płytę. Z reguły każda nowa instalacja 230V bez problemu utrzyma takie obciążenie. Każdy przeszkolony elektryk będzie w stanie udzielić Ci odpowiedzi na to pytanie.

    Żeby poznać szczegóły musielibyśmy znać: Twoją moc przyłączeniową, zabezpieczenie, przekrój przewodu.
    Pozdrawiam.

  12. Kuba Pigóra says:

    Masz rację. W bardzo rzadkich przypadkach płyta indukcyjna może zakłócać prawidłowe działania rozrusznika (stymulatora) pracy serca.

  13. Kuba Pigóra says:

    Ciekawe podejście Irek :) Pozdrawiamy.

  14. Kuba Pigóra says:

    Co to znaczy “bez fazy”?

Leave a Reply